acasăCe este un Portofel Electronic?

portofele bitcoin

Ce este un Portofel Electronic?

Portofelele pentru Bitcoin conțin cheile private de care ai nevoie pentru a accesa o adresă și a cheltuii din fonduri. Ele vin în diferite forme, pentru diferite tipuri de dispozitive. Le poți avea chiar și în format fizic sub forma unor stick-uri usb sau chiar pe hârtie fără a folosi un computer. Desigur, este foarte important să ai un portofel Bitcoin securizat și să păstrezi copii ale portofelului tău și în alte părți.

Tehnic vorbind, nu îți stochezi proprii bitcoins într-un portofel. Tot ceea ce ai sunt chei digitale folosite pentru a accesa adresa ta publică și a semna tranzacții. Această informație este stocată într-un portofel bitcoin.

Tipuri de Portofele Electronice

Portofelele electronice vin într-o varietate de forme. Sunt cinci tipuri clasice: Desktop, Aplicații pentru mobil, Portofele Web, Portofel de Hârtie și Portofele Hardware.

 1. PORTOFELUL DESKTOP

  Cel mai recunoscut portofel desktop este clientul original Bitcoin Core. Din păcate acest portofel nu are prea multe opțiuni și este destul de încet. Armory este unul dintre cele mai mature portofele bitcoin, cu funcții de securitate și anonimitate. Toate opțiunile oferite pot crea probleme pentru unii utilizatori mai noi. 

  Electrum este cel mai popular portofel bitcoin pentru Desktop datorită ușurinței de utilizare și a vitezei sporite. În plus oferă opțiuni utile precum conectarea prin Tor, portofele cu semnătura multiplă și chiar recunoașterea portofelelor hardware direct din aplicație. MultiBit HD este un portofel rapid și minimalist cu suport hardware pentru Trezor și KeepKey.

 2. PORTOFELE ELECTRONICE PENTRU MOBIL

  Portofelele pentru desktop sunt foarte utile atunci când ești acasă sau ai laptopul cu tine, dar ce te faci când vei fi în situația în care trebuie să realizezi o tranzacție bitcoin prin telefon? Aici intervine un portofel mobil. Folosit ca o aplicație pe telefonul tău, portofelul poate stoca cheile private ale adresei tale și te ajută să semnezi tranzacții direct de pe mobil.

  O caracteristică destul de comună a portofelelor pentru mobil este că nu sunt programe bitcoin întregi. Un program bitcoin trebuie să descarce tot blockchain-ul, câțiva Gygabites de date. În schimb aplicațiile pentru mobil descarcă o mică parte a blockchain-ului pe care o verifică de la câteva surse de încredere și noduri din rețea. Printre portofelele pe care le poți folosi sunt Bitcoinwallet, Mycelium, Xapo sau Blockchain toate pentru Android.

  La apariția aplicațiilor pentru iOs Apple s-a opus publicării lor în App Store, Coinbase și Blockchain având aplicațiile scoase de pe piață în Noiemrie 2013 respectiv Februarie 2014. După o scurtă pauză, în Iulie 2014 portofelele bitcoin au reînceput să apară în iOS Store și acum toți marii furnizori de portofele online au o aplicație pe care o puteți folosi.

 3. PORTOFELE ELECTRONICE ONLINE (HOT WALLETS)

  Portofelele online îți stochează cheia privată online, pe un computer controlat de o companie care o oferă serviciul. Asta înseamnă că nu ești în control total al fondurilor tale. Dacă vrei să stochezi sume mici, portofelele online sunt probabil cele mai ușor de folosit și cele mai rapide. În schimb, dacă sumele pe care le vei depozita sunt mai mari decât ți-ai permite să pierzi fără să îți strici ziua atunci îți recomandăm să te îndrepți spre portofelele hardware.

  Un avantaj major al unui portofel online este că îl poți accesa de oriunde, indiferent de dispozitivul pe care îl folosești. Totdată există și un risc în a-ți ține cheile bitcoin pe un alt computer: accesul tău la portofel depinde de website-ul unde l-ai creat.

  În momentul actual există patru portofele cunoscute drept cele mai bune: BitgoCoinapult, Coin.Space și Green Adress; acesta din urmă fiind declarat cel mai bun dintre portofelele online.

 4. PORTOFELE ELECTRONICE HARDWARE (COLD STORAGE)
  Portofelele hardware sunt foarte limitate la număr pentru moment. Aceste dispozitive îți pot ține cheile private electronic și te pot ajuta să faci tranzacții. Sunt cea mai bună opțiune dacă ești hotărât să îți stochezi monedele virtuale într-un mod cât mai sigur.

  Iată care sunt și cele mai populare portofele bitcoin hardware: TREZORKeepKey și Ledger Nano S